Wednesday, August 1, 2012

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΩΝ PUSSY RIOT ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

Ομολογώ ότι δεν είμαι ειδικός περί της punk μουσικής, πολλώ δε μάλλον περί της ρωσσικής punk.
Όμως το μέγα ζήτημα που προέκυψε στην νεοτσαρική Ρωσία
του Βλαντιμίρ Πούτιν και που έχει να κάνει με την δίκη τριών νεαρών γυναικών, μελών του φεμινιστικού punk συγκρότηματος "Pussy Riot" για "χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος" κάθε άλλο παρά μουσικολογικό είναι και σίγουρα δείχνει με τον τρόπο του την βαθειά παρακμή της σημερινής Ρωσίας, όσον αφορά τα στοιχειώδη πολιτικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες - έστω και αυτές τις τυπικές μιας "δυτικής δημοκρατίας".

Οι νεαρές γυναίκες κατέλαβαν για περίπου μία ώρα τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του "Σωτήρος Χριστού" στην Μόσχα, στον χώρο του οποίου και διεξήγαγαν μια μίνι συναυλία. Εκεί τραγούδησαν ανάμεσα σε άλλα και μια "πανκ προσευχή" κατά του Πούτιν, τον οποίον θεωρούν (και σωστά) ένα είδος δικτάτορα και όνειδος για την σημερινή Ρωσία.

Ο Πούτιν σε μια επίδειξη απώλειας κάθε σοβαρότητας και στοιχειώδους αυταξιοπρέπειας διέταξε την σύλληψή τους, δείχνοντας με τον τρόπο του πόσο αδύναμος είναι κάθε ηγεμών απέναντι ακόμα και σε μια προφανώς μη άμεσα επικίνδυνη για την εξουσία του ακτιβιστική-καλλιτεχνική ενέργεια.

Από κοντά, ως μέγας προσβεβλημένος και θιγόμενος, ο Πατριάρχης της Ρωσσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Κύριλλος, (που στις τελευταίες εκλογές λειτούργησε ανοιχτά και ξεδιάντροπα ως κομματάρχης του Πούτιν), ο οποίος σε μια υστερική δήλωσή του στα μέσα ζητεί τις κεφαλές των νεαρών γυναικών "επί πίνακι".

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως ο πλέον αντιδραστικός και σκοταδιστικός θεσμός στην ιστορία της Ρωσίας, η Εκκλησία, δεν θέλει και ιδιαίτερα πολλές αφορμές για να επιδοθεί σε ένα κυνήγι "μαγισσών" και witchcraft κατά παντός που αμφισβητεί την πνευματική εξουσία της.
Άλλωστε η ίδια συμμετείχε υπερενθουσιωδώς σε
κάθε πολιτικό και πολιτισμικό πισωγύρισμα σε αυτή την αχανή χώρα ανά τους αιώνες, με ανάλογο τρόπο που στον ελλαδικό χώρο ο ανώτερος κλήρος ήταν η κύρια αιτία για την έλλειψη μιας σοβαρής ανάκλασης της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης και του Διαφωτισμού και ακόμα, ο ισχυρότερος εξουσιαστικός ιδεολογικός μηχανισμός συντήρησης μιας όλως καθυστερημένης τουρκο-ορθόδοξης κουλτούρας ως πολιτισμικό πρότυπο και modus vivendi για τους κατοίκους αυτής της χώρας.

Αυτό που εντυπωσιάζει όμως ιδιαίτερα στην περίπτωση των Pussy Riot, είναι η απώλεια κάθε προσχήματος και κάθε παραπλανητικού προπετάσματος καπνού όσον αφορά την σύμπνοια της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το βοναπαρτιστικό και διεφθαρμένο κράτος του Πούτιν.

Ο παπάς και ο πρώην KGBίτης ηγεμών μαζί και εναντίον μιας ...πανκ νεολαιίστικης γκρούπας, εν τω μέσω μάλιστα μιας διαρκώς αυξανομένης οικονομικής εξαθλίωσης του ρωσσικού λαού.

Φαρσοειδές σκηνικό, σίγουρα.

Αυτή είναι η εικόνα μιας πολιτισμικά πλήρως παρηκμασμένης Ρωσίας σήμερα, της χώρας που πρώτη στην Ιστορία χειραφετήθηκε από τσάρους, βοναπαρτίσκους, γελοίους ιεράρχες και γενικώτερα από ποικίλα φρούτα αυτού του είδους, φέροντας εις πέρας μια μεγαλειώδη Επανάσταση (πριν την καταστρέψει ο Στάλιν που είχε διατελέσει άλλωστε και παπαδοπαίδι· κάτι θα ήξερε από τότε).

Στο βίντεο κατωτέρω μπορείτε να παρακολουθήσετε την κατάληψη του Ορθόδοξου Καθεδρικού που τόσο ...τρόμαξε τον Κύριλλο και τον Πούτιν.

Τα μέλη των Pussy Riot που προφυλακίστηκαν από τον Μάρτιο και δικάζονται αυτές τις ημέρες, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο καταδίκης σε ποινές που φτάνουν μέχρι και τα 7 χρόνια(!), ενώ χαρακτηρίστηκαν ορθότατα από την Διεθνή Αμνηστία ως "πολιτικές κρατούμενοι".